Voluntariat

Cateva ganduri din experienta unui voluntar/Ioana Nicusan-trainer Iasi


De ce as fi voluntar?


Primul meu gand de „Vreau sa fiu voluntar”: 1999
Primul meu pas in voluntariat: 2000
   Anul acesta implinesc 11 ani de voluntariat... Mult? Putin? Cine poate spune, care e norma, la ce sa ma raportez? La propriile impliniri, la evolutia mea, la ce am lasat in urma, la ce descopar zilnic ca as mai putea face de acum inainte? 
   Un lucru e clar. Ca am avut timp suficient sa imi pun intrebari, sa imi fac analize, sa imi sustin cauza voluntariatului in fata familiei, cunoscutilor si chiar in fata mea.

Asa am ajuns la urmatoarea lista de argumente PRO Voluntariat:
·                  Exista un cadru legal care protejeaza persoanele care doresc sa faca voluntariat (Legea nr. 195/2001 - Legea voluntariatului).
 ·                  Succesele voluntarilor se bucura de rasunet - se desfasoara anual evenimente menite sa aduca in atentia publicului ca exista programe de voluntariat, ca se desfasoara cu succes si ce beneficii aduc (Saptamana Nationala a Voluntariatului, Gala societatii civile, Cel mai bun voluntar, etc.).
 ·                  Daca vrei sa fi voluntar poti beneficia de indrumare si orientare - exista centre de voluntari care selecteaza si plaseaza persoanele care doresc sa desfasoare activitati de voluntariat catre zonele, domeniile si programele care li se potrivesc cel mai bine.
 ·                  Poti fi voluntar indiferent de zona tarii in care locuiesti - exista structuri care implica voluntari care isi desfasoara activitatea in intreaga tara prin centre zonale.
 ·                  Activitatile de voluntariat sunt sprijinite de autoritati - pentru a spori sansele de obtinere a unei finantari si pentru a facilita implementarea proiectelor initiate de ONG-uri, deseori Autoritatile Publice Locale sunt implicate ca parteneri. De asemenea exista bugete alocate anual de catre Consiliile Locale si cele Judetene pentru sprijinirea activitatilor ONG-urilor.
 ·                  Ajuta ca sa fii ajutat - cu totii ne dorim sa fim ajutati in caz de nevoie, sa putem spune ca societatea noastra evolueaza si ca lucrurile se schimba in bine. Satisfactia este insa cu atat mai mare cu cat simti ca ceva din schimbarea in bine ti se datoreaza tie, ca ai luat parte si ti-ai adus contributia la dezvoltarea unei societati / lumi mai bune.
 ·                  Sunt satisfactii mult mai mari pe lumea asta decat banii - incearca sa dai ceva fara sa astepti nimic in schimb, poate din timpul tau, sau cunostinte, experienta, putere de munca, resurse...da-le cuiva care nu le are si le simte lipsa si priveste-i bucuria, recunostinta, felul in care parca intreaga lume i se schimba. Rar intalnesti exprimare mai sincera si mai autentica de sentimente, care sa se rasfranga asupra ta.
 ·                  Unde nu ai oportunitati de care sa profiti, ai oportunitatea de a le crea chiar tu– adica acolo unde nu exista organizatii active pe anumite domenii nu inseamna ca nu exista in comunitate nevoile care sa le justifice aparitia. Daca nu este o organizatie care sa faca ce ne intereseaza, putem chiar noi sa o pornim.
 ·                  Cu totii ne nastem si murim singuri, dar de trait traim printre oameni. Si printre oameni facem mereu mai mult sau mai putin constient eforturi de a ne construi o imagine cat mai favorabila de sine. Cine nu ar aprecia, cel putin cu o parte din el, o persoana care se dedica unui ideal, rezolvarii unor probleme, sau pur si simplu ajutorarii celor in nevoie fara sa puna conditia rasplatirii financiare?
 ·                  In ochi de parinte, orice copil poate fi Superman. Familia e cea care construieste increderea in fortele proprii si se asteapta ca cei din cercul lor sa aiba rezultate deosebite, sa faca ceva diferit, sa traiasca experiente extraordinare, sa primeasca recunoasterea altora pentru meritele lor deosebite. Carui parinte nu-i place sa se laude cu copilul sau? Poti atat de usor sa-ti faci familia mandra de tine daca te implici in activitati de voluntariat.
 ·                  Iti poti alege sa fii orice-ti doresti – cand faci voluntariat te poti orienta spre orice domeniu te intereseaza, poti incerca orice rol in grupul in care lucrezi, poti evolua mult mai usor si incerca mult mai multe lucruri care sa te ajute sa iti descoperi adevaratele interese, abilitati, atitudini, sa te cunosti mai bine si sa te orientezi in viitor spre ce ti se potriveste cu adevarat.
 ·                  Implicarea in activitati de voluntariat te poate ajuta extrem de mult in dezvoltarea profesionala, prin faptul ca te pot solicita si altfel decat o face locul de munca obisnuit, iti poate aduce noi provocari, testa noi abilitati, si largi orizonturile cunoasterii. Poti in munca de voluntariat sa alegi sa te implici in acele activitati care te-ar ajuta sa dezvolti acele calitati pe care ti le cere profesia, sau poti activa chiar in domeniul tau, pentru a iti forma un nume si o imagine, a fi la curent cu evolutia si a iti face noi contacte profesionale.
 ·                  Este ceva deosebit sa gasesti oameni cu aceleasi idealuri si interese ca tine, sa simti ca apartii unui grup in care te regasesti. Selectia in acest caz este naturala, nu realizata de un sistem care te eticheteaza drept potrivit sau nu. Intr-un grup de voluntari deja automat intalnesti oameni cu valori, aspiratii, moduri de viata si preocupari similare, cu care e mult mai usor sa simti confortul dat de similaritate, spre deosebire de colegii de birou alaturi de care nu stii cum ai ajuns si cum sa fii.

       Te rog pe tine sa ma ajuti sa completam aceasta lista cu noi idei sau cu nivele pe care nu le-am surprins aici. Lista e deschisa :)

Spor, succes si placere’n toate!

Ioana Nicusan
Trainer