miercuri, 2 martie 2016

Ministerul Educaţiei dorește majorarea sumele acordate elevilor premianţi la olimpiadele naţionale şi internaţionale




Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind stimularea performanței şcolare înalte din  învățământul preuniversitar.
Potrivit documentului, toţi elevii care obţin premii la concursurile şi olimpiadele şcolare pe discipline sunt recompensaţi cu stimulente financiare, măsura unui nou cadru legislativ care să recompenseze performanța școlară fiind dată de nevoia raportării stimulentelor financiare la realitățile socio- economice. Precizăm, sumele privind sprijinul financiar pentru elevii premianți la olimpiadele naționale și internaționale datează din 2008, în timp ce cadrul legislativ este din 1994 (HG nr. 369/1994).

Astfel, Ministerul Educației propune, prin proiectul de Hotărâre de Guvern, majorarea cu până la 30% a sumelor acordate elevilor olimpici.
Performanţele obţinute la etapa internaţională a competițiilor școlare, desfășurate la nivel mondial sunt recompensate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice cu următoarele sume: 12.550 de lei pentru premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut, 9.720 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 8.330 de lei pentru premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 de lei pentru premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 de lei pentru menţiune.
Pentru rezultatele deosebite înregistrate la competițiile școlare internaţionale, desfășurate la nivel european sau regional, MENCŞ acordă stimulente în valoare de 4.440 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 3.785 de lei pentru premiul II/medalie de argint, 2.945 de lei0 pentru premiul III/medalie de bronz şi 2.550 de lei pentru menţiune.    
La rândul său, profesorul care a pregătit elevul premiat la competițiile școlare internaționale primeşte un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului. Dacă elevul a fost pregătit de mai mulți profesori, valoarea stimulentului financiar echivalent cu cel acordat elevului se împarte în mod egal la numărul de profesori pregătitori. În cazul în care elevul obține mai multe distincții pentru aceeași disciplină școlară, profesorului pregătitor i se acordă un singur stimulent echivalent cu distincția cea mai mare obținută de către elevul pregătit.
Pentru şcoala pe care o frecventează elevul/elevii premiat/premiați la competițiile școlare internationale se acordă aceleași stimulente pe care le-a/le-au obținut elevul/elevii săi. Stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări destinate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obținerii performanței școlare.
Cuantumurile stimulentelor financiare acordate elevilor care au obținut distincții la competițiile școlare reprezintă sumele nete.
Proiectul cuprinde și o serie de facilități acordate elevilor participanți la competiții, printre care transport, cazare și masa pe perioada desfășurării competiției.
 În ceea ce privește elevii care au obținut distincții la etapele județene și interjudețene/regionale ale competițiile școlare și profesorilor care i-au pregătit, proiectul de act normative nu aduce noutăți. Astfel, cuantumurile sumelor acordate sunt stabilite, așa de autoritățile locale, în conformitate cu prevederile legale.
Precizăm că proiectul se referă exclusiv la competiţiile şcolare naţionale din calendarul activităţilor educative, şcolare şi extraşcolare aprobate prin ordin al ministrului educației, respectiv concursurile internaţionale organizate în țară sau în străinătate, la care participarea elevilor care reprezintă România este finanţată de minister.

Un comentariu:

  1. N64 Slingo on the App Store | XN - O80BET
    N64 Slingo is a sports game developed by 1XBET Nintendo, and was released on the Sega bet365 Mega Drive/Genesis console. 카지노 Now released worldwide, the game is available

    RăspundețiȘtergere