miercuri, 2 martie 2016

REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE A ASOCIAŢIEI SPORTIVE ŞCOLARE (PROIECT)



CAPITOLUL I

DISPOZIŢII GENERALE

Art.1. „Regulamentul de organizare şi funcţionare a asociaţiei sportive şcolare” cuprinde norme referitoare la organizarea şi funcţionarea asociaţiilor sportive şcolare, structuri sportive fără personalitate juridică.

Art.2. Respectarea prezentului regulament este obligatorie pentru personalul de conducere, îndrumare şi control din Ministerul Educaţiei Naţionale, pentru personalul din Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar, din inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, denumite în continuare inspectorate şcolare, pentru personalul de conducere, îndrumare, control, didactic de predare şi instruire practică, didactic auxiliar, nedidactic, pentru elevii şi părinţii care membrii ai asociaţiei sportive şcolare înfiinţată în cadrul unităţii de învăţământ.

Art.3. Scopul principal al asociaţiei sportive şcolare îl constituie angrenarea elevilor în practicarea exerciţiului fizic sub diferitele sale forme, în mod organizat, într-un sistem variat de activităţi, la nivel şcolar sau interşcolar, pe baza unor programe proprii sau ale Federaţiei Sportului Şcolar şi Universitar, ale federaţiilor sportive naţionale, ale inspectoratelor şcolare şi ale direcţiilor pentru sport şi tineret judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Art.4.
(1) Asociaţia sportivă şcolară funcţionează în baza legislaţiei generale şi specifice în vigoare, a prezentului regulament şi a regulamentului intern al unităţii de învăţământ în cadrul căreia s-a înfiinţat.
(2) Activitatea asociaţiei sportive şcolare este coordonată de Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar în colaborarea cu inspectoratul şcolar.


CAPITOLUL II

ORGANIZAREA ASOCIAŢIEI SPORTIVE ŞCOLARE

Art.5.
(1) Asociaţia sportivă şcolară este structură sportivă înfiinţată conform legislaţiei în vigoare, prin hotărârea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ şi la propunerea a minimum 3  persoane: elevi majori, părinţi şi personal didactic, care devin membrii fondatori.
(2) Membrii fondatori ai asociaţiei sportive şcolare sunt avizaţi prin hotărâre a consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.
(3) Asociaţia sportivă şcolară nu are personalitate juridică, se poate constitui ca societate civilă particulară şi nu este subiect autonom de drept.
(4) Asociaţia sportivă şcolară se constituie în cadrul unităţii de învăţământ care are personalitate juridică şi va folosi, pentru realizarea scopului propus, bazele sportive ale acesteia.
(5) Asociaţia sportivă şcolară se afiliază la asociaţiile judeţene pe ramură de sport, prin hotărâre a consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, după înscrierea în Registrul Sportiv şi obţinerea Certificatului de Identitate Sportivă, în vederea participării la competiţiile sportive oficiale locale.
(6) Asociaţia sportivă şcolară se înfiinţată pe durată nedeterminată, activitatea urmând să înceapă la data înscrierii în Registrul Sportiv şi după obţinerea Certificatului de Identitate Sportivă.
(7) Sediul asociaţiei sportive şcolare este în incinta unităţii de învăţământ în cadrul căreia s-a constituit.

Art.6. Asociaţia sportivă şcolară are în structură secţii pe ramuri de sport, organizate pe grupe, în funcţie de sex, vârstă, nivel de pregătire etc.



CAPITOLUL III

MANAGEMENTUL ASOCIAŢIEI SPORTIVE ŞCOLARE

Secţiunea 1
Conducerea

Art.7. Conducerea asociaţiei sportive şcolare este asigurată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare şi a prezentului regulament.

Art.8. Organele de conducere ale asociaţiei sportive şcolare sunt următoarele:
a)      Adunarea generală
b)      Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ

Art.9.
(1) Adunarea generală este formată din totalitatea membrilor fondatori şi a celorlalţi membrii asociaţi. Membrii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ sunt membrii asociaţi de drept ai asociaţiei sportive şcolare.
(2) Adunarea generală numeşte administratorul şi trezorierul asociaţiei sportive şcolare.

Art.10.
(1) Consiliul de administraţie funcţionează conform prevederilor legale în vigoare.
(2) Consiliul de administraţie are rol de decizie în domeniul organizatoric şi administrativ.

Secţiunea 2
Funcţionarea

Art.11. Asociaţia sportivă şcolară începe să funcţioneze din momentul recunoaşterii acesteia în condiţiile legii.

Art.12. Pe durata funcţionării asociaţiei sportive şcolare, asociaţii sunt obligaţi să îşi îndeplinească obligaţiile, să îşi exercite drepturile cu bună credinţă şi să manifeste grijă pentru bunul mers al asociaţiei.



Secţiunea 3
Drepturile, obligaţiile şi răspunderile

Art.13.
(1) Pe durata funcţionării asociaţiei sportive şcolare, asociaţii au următoarele drepturi:
a)      să participe la Adunarea generală;
b)      să aleagă şi să fie aleşi;
c)      să participe şi să susţină activităţile asociaţiei.
(2) Drepturile asociaţilor sunt netransmisibile.

Art.14. Pe durata funcţionării asociaţiei sportive şcolară, asociaţii au următoarele obligaţii:
a)    să reprezinte cu demnitate şi corectitudine asociaţia;
b)    să-şi aducă aportul în numerar, bunuri sau  prestaţii în muncă.

Art.15. Răspunderea patrimonială a asociaţilor este angajată pentru daunele cauzate din culpă, chiar dacă prin alte fapte sau acte juridice aceştia ar aduce foloase societăţii civile. Nu se compensează daunele provocate de asociaţi cu foloasele aduse societăţii de către aceştia.



Secţiunea 4
Administrarea
                                                                               
Art.16.
(1)   Controlul financiar intern al asociaţiei sportive şcolare va fi asigurat de un cenzor.
(2) Pentru asociaţiile cu mai mult de 100 de membrii, înscrişi până la data ultimei adunări generale, controlul financiar inern se exercită de către o comisie de cenzori formată din 3 persoane. Cel puţin unul din cenzori trebuie să fie contabil autorizat sau expert contabil în condiţiile legii.
(3) Cenzorii pot fi persoane din afara asociaţiei. Alegerea şi revocarea lor este de competenţa adunării generale.
                                                                               
Art.17.
         (1) Administratorul este obligat să convoace Adunarea asociaţilor la sediul social cel puţin o dată pe an sau de câte ori este nevoie.
         (2) Oricare dintre asociaţi va putea cere convocarea Adunării generale, arătând scopul acestei convocări.
                           
                            Art.18.
       (1) Convocarea Adunării generale se face în scris, cu cel putin 10 zile înainte de data fixată pentru desfăşurarea acesteia şi va conţine obligatoriu ordinea de zi. Asociaţii pot conveni şi o altă procedură de convocare.
       (2) Adunarea generală este statutară în prezenţa a jumătate plus unul din membrii asociaţi. În situaţia în care Adunarea generală este nestatutară, se va convoca o altă Adunare generală, în aceeaşi zi, cu aceeaşi ordine de zi, care se va desfăşura o oră mai târziu care va fi statutară şi va putea lua decizii indiferent de numărul membrilor prezenţi.

       Art.19. Hotărârile Adunării generale se iau cu jumătate plus unu din membrii asociaţi prezenţi la Adunare. Fiecare membru asociat are dreptul la un vot netransmisibil.

       Art.20. La fiecare adunare a asociaţilor, se va întocmi un proces-verbal de către un secretar numit de asociaţi care va înscrie într-un registru sigilat şi parafat.



       Art.21. Administrarea asociației: Administratorul numit va reprezenta asociația în raport cu autoritățile, instanțele judecătorești și terții. Administratorul trebuie să aibă calitatea de asociat cu puteri depline. Administratorul poate lucra separat, situație în care răspunderea este individuală.
Art.22. Administratorul poate fi revocat pentru motive temeinice sau în cazul în care se află în incapacitatea de a exercita calitățile acordate (deces, boală, demisie) pe o perioadă de cel puțin 30 de zile, caz în care Adunarea generală va numi un alt administrator pentru conducerea asociației.

       Art.23. Administratorul asociației are următoarele atribuții:
a. elaborează strategia asociației și o supune Adunării generale;
b. elaborează programele de activitate și le supune Adunării generale;
c. stabilește programul de funcționare al asociației;
d. stabileste și aprobă necesarul de dotări și investiții;
e. stabilește structura organizatorică a asociației și o supune spre aprobare Adunării generale;
f. elaborează regulamentul de ordine interioară și alte regulamente și li se supune spre aprobare Adunării generale;
g. elaborează bugetul de venituri și cheltuieli și îl supune spre apobare Adunării generale;
h. prezintă un raport anual Adunării generale privind activitatea desfășurată pe bază de dare de seamă la sfârșitul exercițiului financiar;
i. stabilește structura organizatorică a asociației și supune spre aprobare adunării generale;
j. angajează și eliberează din funcție personalul asociației cu avizul consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ şi stabilește atribuțiile acestuia;
k. indeplinește orice alte atribuții care nu intra în competența Adunării generale.

CAPITOLUL IV

PERSONALUL ASOCIAŢIEI SPORTIVE ŞCOLARE

Art.24.
(1)                 În asociaţia sportivă şcolară, pregătirea sportivă a elevilor se realizează de către: persoane atestate în
domeniul educaţiei fizice şi sportului.
(2)                 În asociaţia sportivă şcolară se încadrează şi se normează posturi conform structurii organizatorice.


CAPITOLUL V

EVIDENŢA, PROIECTAREA ŞI EVALUAREA ACTIVITĂŢII ASOCIAŢIEI SPORTIVE ŞCOLARE


Art.25. Evidenţa activităţii asociaţiei sportive şcolare cuprinde totalitatea datelor referitoare la desfăşurarea procesului instructiv–educativ.

Art.26.
(1) Activitatea din cadrul asociaţiei sportive şcolare se desfăşoară pe baza documentelor de identificare, documentelor manageriale şi documentelor de analiză şi sinteză.
(2) Documentele de identificare sunt:
a)        Certificatul de Identitate Sportivă şi numărul de identificare;
b)        organigrama asociaţiei.
(3) Documentele manageriale sunt:
a)         documentele elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale care reglementează activitatea asociaţiei sportive şcolare;
b)        documentele elaborate de Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar care reglementează activitatea asociaţiei sportive şcolare;
c)        regulamentul intern;
d)        planul managerial, cu principalele obiective şi activităţi;
e)        calendarul competiţional; bugetul aferent;
f)         proiectele de parteneriat;
g)        protocoalele de colaborare cu diferite instituţii;
h)        componenţa consiliului de administraţie;
i)          tematicile şedinţelor Adunării generale şi ale şedinţelor consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ şi grafice de desfăşurare;
j)          componenţa şi atribuţiile comisiilor pe probleme specifice activităţii;
k)        încadrarea personalului didactic pe grupe şi niveluri valorice;
l)          evidenţa activităţii de perfecţionare şi formare continuă;
m)      fişa postului pentru fiecare angajat;
n)        contractele individuale de muncă pentru întregul personal;
o)        fişa anuală de evaluare a activităţii personalului;
p)        registrul electronic de evidenţă a salariaţilor.
 (4) Documentele de analiză şi sinteză sunt:
a)        dosarele cu cererile de înscriere ale elevilor sportivi;
b)        raportul semestrial şi anual al activităţii;
c)        dosarul cu documentele de transfer sportiv, contracte şi protocoale încheiate;
d)        orarul activităţilor didactice;
e)        condica de prezenţă;
f)         registrele de procese verbale;
g)        registrul de inspecţie şcolară;
h)        registrul unic de control;
i)          baza electronică de date a asociaţiei sportive şcolare;
j)          alte documente de evidenţă şi analiză.


Art.27.
(1) Evaluarea personalului asociaţiei sportive şcolare se face în conformitate cu prevederile legale specifice în vigoare.
(2) Evaluarea activităţii elevilor constă în analiza rezultatelor obţinute în competiţiile sportive.

Art.28.
(1) Anual, până la data de 31 decembrie, asociaţia sportivă şcolară transmite inspectoratului şcolar raportul oficial al activităţii desfăşurate anul calendaristic respectiv, avizat de către conducerea unităţii de învăţământ.
(2) Inspectoratul şcolar transmite către Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar, în 30 de zile calendaristice de la primirea rapoartelor oficiale, raportul general privind activitatea asociaţilor sportive şcolare la nivelul judeţului respectiv al municipiului Bucureşti.
(3) Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar poate solicita inspectoratelor şcolare şi alte documente specifice activităţilor sportive desfăşurate la nivelul unităţilor de învăţământ.

CAPITOLUL VI

PĂRINŢII - PARTENERI EDUCAȚIONALI

Secţiunea 1
Dispoziţii generale

Art.29.
(1) Părinţii/tutorii legali au dreptul şi obligaţia de a colabora cu unitatea de învăţământ, în vederea realizării obiectivelor educaţionale prin asociaţia sportivă şcolară.
(2) Părinţii/tutorii legali au obligaţia ca, cel puţin o dată pe lună, să ia legătura  cu profesorul/antrenorul grupei/grupelor pentru a cunoaşte evoluţia copiilor lor.

Secţiunea 2
Comitetul de părinţi al grupei/grupelor

Art.30.
(1) Comitetul de părinţi al asociaţiei/grupei/grupelor se alege în fiecare an, în adunarea generală a părinţilor elevilor grupei/grupelor, convocată de profesorul/antrenorul care asigură instruirea elevilor şi care prezidează şedinţa.
        (2) Convocarea adunării generale pentru alegerea comitetului de părinţi al asociaţiei/grupei/grupelor are loc în prima jumătate a semestrului I al anului şcolar.
        (3) Comitetul de părinţi al asociaţiei/grupei/grupelor se compune din trei persoane: un preşedinte şi doi membri.
        (4) Profesorul/antrenorul care asigură instruirea elevilor la grupă/grupe convoacă adunarea generală a părinţilor la începutul fiecărui semestru şi la încheierea anului şcolar. De asemenea, profesorul/antrenorul care asigură instruirea elevilor la grupă/grupe sau preşedintele comitetului de părinţi al clasei pot convoca adunarea generală a părinţilor ori de câte ori este necesar.
       (5) Comitetul de părinţi al asociaţiei/grupei/grupelor reprezintă interesele părinţilor elevilor în adunarea generală a părinţilor la nivelul asociaţiei sportive şcolare.

Art.31. Comitetul de părinţi al asociaţiei/grupei/grupelor are următoarele atribuţii:
a)      sprijină asociaţia sportivă şcolară şi profesorul/antrenorul care asigură instruirea elevilor la grupă/grupe în activitatea de consiliere şi de orientare socio-profesională sau de integrare socială a elevilor;
b)     sprijină profesorul/antrenorul care asigură instruirea elevilor la grupă/grupe în organizarea şi desfăşurarea taberelor, cantonamentelor, activităţilor competiţionale şi a altor activităţi extraşcolare;
c)      are iniţiative şi se implică în îmbunătăţirea condiţiilor de pregătire sportivă pentru elevii grupei/grupelor;
d)     atrage persoane fizice sau juridice care, prin contribuţii financiare sau materiale, susţin programe de modernizare a activităţii de pregătire sportivă şi a bazei materiale a asociaţiei sportive şcolare;

Art.32.
(1) Comitetul de părinţi al asociaţiei/grupei/grupelor ţine legătura cu unitatea de învăţământ prin profesorul/antrenorul care asigură instruirea elevilor la grupă/grupe.
(2) Comitetul de părinţi al asociaţiei/grupei/grupelor poate propune, în adunarea generală, dacă se consideră necesar, o sumă minimă prin care părinţii elevilor să contribuie la întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a asociaţiei sportive şcolare.
        (3) Contribuţia prevăzută la alin.(2) nu este obligatorie, iar neachitarea acesteia nu poate limita, în niciun caz, exercitarea de către elevi a activităților prevăzute de prezentul regulament şi de prevederile legale în vigoare. Informarea celor implicaţi cu privire la conţinutul acestui articol este obligatorie.
(4) Contribuţia prevăzută la alin.(2) se colectează şi se administrează numai de către comitetul de părinţi, fără implicarea profesorului/antrenorului care asigură instruirea elevilor la grupă/grupe.
        (5) Este interzisă implicarea elevilor în strângerea fondurilor.
        (6) Profesorului/antrenorului îi este interzis să opereze cu aceste fonduri.
        (7) Fondurile băneşti ale comitetului de părinţi se cheltuiesc la iniţiativa acestuia sau ca urmare a propunerii asociaţilor, însuşite de către comitet.
        (8) Sponsorizarea grupei/grupelor sau a asociaţiei sportive şcolare nu atrage după sine drepturi în plus pentru anumiţi elevi.
        (9) Se interzice iniţierea, de către unitatea de învăţământ sau de către părinţi, a oricărei discuţii cu elevii în vederea colectării şi administrării fondurilor comitetului de părinţi.

CAPITOLUL VII

BENEFICIARII DIRECȚI AI ACTIVITĂŢII
ASOCIAŢIEI SPORTIVE ŞCOLARE

Secţiunea 1
Selecţia, înscrierea şi instruirea elevilor

Art.33. În asociaţiile sportive şcolare îşi desfăşoară activitatea elevii unităţii de învăţământ pentru care s-a înfiinţat asociaţia.

Art.34. Înscrierea elevilor în asociaţia sportivă şcolară se face pe bază de cerere individuală, conform modelului aflat în Anexa nr.1.

Art.35.
(1) Procesul de instruire se desfăşoară pe baza planurilor şi programelor de pregătire specifice.
(2) Grupele de elevi sportivi se constituie la începutul anului şcolar şi rămân valabile ca nivel de pregătire, pe tot parcursul acestuia.
(3) Completarea efectivelor se face pe parcursul întregului an şcolar cu elevi din grupele de nivel inferior care îndeplinesc cerinţele de selecţie şi promovare sau cu elevi transferaţi şcolar de la alte unităţi de învăţământ.

Art.36. Pregătirea elevilor sportivi se realizează pe toată durata anului şcolar, inclusiv în vacanţele şcolare şi se eşalonează în funcţie de nivelul grupelor şi de calendarul competiţiilor sportive.

Art.37.
(1) Procesul de instruire sportivă se realizează prin lecţii de pregătire cu grupa şi individual, în funcţie de  vârstă, nivel de pregătire, obiective.
(2) Orarul lecţiilor de pregătire este aprobat de directorul unităţii de învăţământ.
(3) Activitatea didactică cu grupa se realizează diferenţiat, ca număr de ore, potrivit nivelului de pregătire al acesteia.

Art.38. Asociaţiile sportive şcolare pot organiza semicantonamente, cantonamente şi tabere de pregătire sportivă, în ţară sau străinătate, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, pe tot parcursul anului calendaristic.
Art.39.
(1) Conducerile unităţilor de învăţământ, învăţătorii şi profesorii de educaţie fizică şi sport pot sprijini activitatea de pregătire a elevilor în asociaţia sportivă şcolară.
(2) În vederea participării elevilor la acţiuni de pregătire şi la competiţii interne şi internaţionale, organizate în timpul anului şcolar, conducerea asociaţiei sportive şcolare solicită conducerii unităţii de învăţământ motivarea absenţelor elevilor, în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Secţiunea 2
Legitimarea şi transferarea elevilor sportivi

Art.40. Elevii înscrişi în asociaţia sportivă şcolară sunt legitimaţi la asociaţia sportivă şcolară şi, după caz, la asociaţiile  judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe ramură de sport.

Art.41. Retragerea elevilor de la asociaţia sportivă şcolară se va face prin cerere scrisă şi înregistrată la unitatea de învăţământ.

Secţiunea 3
Drepturile şi obligaţiile elevilor sportivi

Art.42. Elevii  din asociaţia sportivă şcolară au următoarele drepturi, specifice activităţii sportive:
a)   să beneficieze de facilităţile şcolare stabilite prin normele Ministerului Educaţiei Naţionale;
b)   să folosească în mod gratuit echipamentul şi materialele sportive puse la dispoziţie de către unitatea de învăţământ şi asociaţia sportivă pentru pregătirea sportivă;
c)   să participe la acţiuni de pregătire sportivă (tabere, semicantonamente şi cantonamente);
d)   să primească alimentaţie de efort pentru activitatea sportivă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
e)   să beneficieze de burse şi alte forme de sprijin material, acordate de Ministerul Educaţiei Naţionale;
f)    să fie premiaţi în funcţie de performanţele obţinute, conform normelor financiare în vigoare şi în limita bugetului aprobat;
g)   să fie selecţionaţi în cluburi sportive;
h)   să beneficieze de asistenţă medicală, corespunzător reglementărilor în vigoare;
i)     să beneficieze de asistenţă psihologică.

Art. 43. Elevii din asociatiile sportive şcolare au următoarele obligaţii specifice activităţii sportive:
a)   să dovedească devotament pentru culorile asociaţiei sportive şcolare;
b)   să ţină la demnitatea de elev- sportiv;
c)   să frecventeze cu regularitate lecţiile de antrenament şi să se pregătească temeinic pentru a obţine performanţe din ce în ce mai înalte;
d)   să reprezinte cu cinste asociaţia sportivă şcolară în competiţiile interne şi internaţionale;
e)   să poarte însemnele asociaţiei sportive şcolare;
f)    să respecte normele eticii sportive şi ale spiritului de fair-play;
g)   să păstreze şi să utilizeze cu grijă materialele şi echipamentul sportiv încredinţat;
h)   să fie oneşti, loiali, să aibă o comportare civilizată;
i)     să fie corecţi şi disciplinaţi în relaţiile cu colegii şi cu personalul asociaţiei sportive şcolare, la antrenamente, pe terenurile de sport şi în societate;
j)     să cunoască şi să respecte regulamentele întrecerilor sportive;
k)   să cunoască şi să respecte regulile şi normele pentru securitatea/ protecţia muncii (S.P.M.) şi cele de pază şi stingerea incediilor (P.S.I.);
l)     să efectueze examenul medical periodic;
m) să respecte normele igienico-sanitare;
n)   să respecte toate prevederile documentelor încheiate cu aociaţia sportivă şcolară;
o)   să nu folosească substanţe interzise care pot îmbunătăţi performanţa sportivă;
p)   să respecte regulamentul intern, reglementările F.S.S.U. şi reglementările M.E.N.

Secţiunea 4
Sancţiuni

Art.44.
(1) Elevii sportivi care încalcă obligaţiile asumate faţă de asociaţia sportivă şcolară, conform textului prezentului regulament, pot fi sancţionaţi.
(2) Sancţiunile aplicabile elevilor sportivi sunt cele prevăzute în Regulamentele asociaţiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe ramură de sport de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, adecvate specificului asociaţiei sportive şcolare, la care se pot adăuga sancţiunile prevăzute în regulamentele federaţiilor sportive naţionale. Sancţiunile se comunică elevilor sportivi şi părinţilor acestora.

CAPITOLUL VIII

BAZA MATERIALĂ ŞI FINANŢAREA ASOCIAŢIEI SPORTIVE ŞCOLARE


Art.45.
(1) Pentru buna desfăşurare a activităţii, asociaţia sportivă şcolară beneficiază de baze sportive proprii unităţii de învăţământ pentru care a fost înfiinţată şi de dreptul de acces în bazele sportive care aparţin celorlalte unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, după desfăşurarea activităţilor de educaţie fizică şi sport ale unităţilor de învăţământ respective şi cu acordul conducerilor acestor unităţi.
(2) Asociaţia sportivă şcolară poate închiria, în limita fondurilor disponibile, şi alte baze sportive.

Art.46.
(1)   Finanţarea activităţii asociaţiei sportive şcolare se realizează, conform legii, prin:
a)      aportul asociaţilor
b)  repartizarea unor sume pentru activitatea sportivă din bugetul de venituri şi cheltuieli al unităţii de învăţământ în cadrul căreia s-a constituit;
c)      alte surse.
(2) Asociaţia sportivă şcolară poate încheia contracte cu finanţatori, persoane fizice sau juridice române sau străine, în sensul susţinerii financiare sau materiale a asociaţiei şi a elevilor sportivi.




CAPITOLUL IX

PROTECŢIA MUNCII, PREVENIREA ŞI STINGEREA INCENDIILOR,
RESPECTAREA NORMELOR IGIENICO-SANITARE



Art.47.
 (1) Personalul asociaţiei sportive şcolare are obligaţia să dispună măsurile legale în vigoare cu privire la respectarea regulilor şi normelor de securitate/protecţia muncii, prevenirea şi stingerea incendiilor conform reglementărilor legale în vigoare.
(2) Comitetele pentru sănătatea şi securitatea muncii şi comisiile pentru paza şi stingerea incendiilor, constituite la nivelul unităţii de învăţământ, asigură instruirea şi controlează aplicarea normelor legale şi cunoaşterea acestora de către personalul asociaţiei sportive şcolare.

Art.48.
(1) Controlul medical al elevilor sportivi este obligatoriu şi se efectuează semestrial sau ori de câte ori este nevoie, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(2) Profesorii/antrenorii şi părinţii/tutorii legali răspund de efectuarea controlului medical al elevilor.
(3) Elevii sportivi care nu prezintă dovada efectuării controlului medical, periodic, nu pot participa la activităţile sportive din cadrul asociaţiei sportive şcolare.

CAPITOLUL X

RĂSPUNDEREA CONTRACTUALĂ


Art.49. Asociații răspund pentru obligațiile asumate în cadrul contractului de societate, iar în raport cu terții se instituie o răspundere personală, inclusiv în faptele personale comise care derivă din activitatea asociației.

Art.50. Răspunderea asociației fără personalitate juridică este exclusă, exceptând situația răspunderii solidare a membrilor asociației.

Art.51. Rezultatele financiare obținute prin aportul asociaților, indiferent de natura lor, vor fi folosite în scopul dezvoltării activității asociaţiei sportive şcolare.

CAPITOLUL XI

CLAUZE SPECIALE

Art.52. Denunţarea unilaterală a prezentului regulament este interzisă sub sancţiunea de daune interese.

Art.53. Retragerea unui asociat se face la cerere.

Art.54. Litigiile dintre membrii asociatiei sportive şcolare vor fi rezolvate exclusiv pe cale amiabilă.

CAPITOLUL XII

ÎNCETAREA ACTIVITĂŢII


Art.55. Activitatea asociaţiei încetează:
-          prin hotărârea Adunării generale;
-          în imposibilitatea realizarii obiectivului contractului;
-          ca urmare a altor clauze prevăzute de lege.







CAPITOLUL  XIII

DISPOZIŢII FINALE




Art.56. Asociația sportivă școlară are emblemă, steag, culori și ștampilă.
Art.57. Asociația sportivă școlară se inregistreaza în registrul sportiv pentru a primi un număr de identificare si Certificatul de Identitate Sportivă.

Art.58. Asociația sportivă școlară deține exclusivitatea privind:
a)    dreptul asupra imaginii de grup sau individuale, statică și în mișcare a sportivilor în echipament de concurs și de reprezentare, când participă la competiții în numele respectivei structuri;
b)   dreptul de folosință asupra emblemei, steagului, culorilor și ștampilei;
c)    drepturile de reclamă, publicitate și televiziune la competițiile pe care le organizează sau la care participă, după caz.
Art.59. Drepturile menționate mai sus pot fi cesionate, în condițiile legii.

Art.60. Autoritatea disciplinară se exercită potrivit Legii nr.69/2000.

Art.61. Revocarea recunoașterii funcționării A.S.S. este de competența M.T.S.

Art.62. Veniturile indiferent de sursă și cheltuielile de orice natură sunt cuprinse intr-un buget anual propriu.

Art.63. Anexa nr. 1 face parte integrantă din prezentul regulament.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu